Övervintra amaryllis

En amaryllis kan med sina imponerande blommor och ljuvliga färger bjuda in våren i ditt hem. Men även amaryllisar kan inte blomma för evigt. Många kastar bort den när den slutat blomma och köper nya lökar året efter. Det går bra, amaryllisar är ju inte riktigt dyra. Med bara lite ansträngning kan du dock få amaryllisen att blomma igen efter första året. Vi förklarar gärna hur du kan njuta av din amaryllis efter blomning.

 

När amaryllisen har slutat blomma

När amaryllisen blommat färdigt kan du genast börja göra amaryllisen redo till nästa säsong. De färgglada blommorna vissnar bort, men både bladen och stängeln håller sig gröna. Först ska du ta bort blomsterstjälken. Den kan skäras ned till 2 cm. Se till att inte klippa av bladen, då de spelar en viktig roll för växtens näring (fotosyntes). Saften från amaryllisen är giftig, så man bör använda handskar.  

Amarylisar är strängt taget inte trädgårdsblommor, men det går bra att plantera ut dem i trädgården efter blomningen (dock endast på våren eller sommaren), för att sedan blomma igen i vardagsrummet under vintern. Den ser inte direkt tilltalande ut, eftersom bara de gröna bladen sitter kvar, som gulnar under hösten.

Få din amaryllis att blomma igen

I början av hösten kan du gräva upp amaryllisen. De gula bladen ska klippas av. Förvara löken svalt och mörkt, tex i källaren eller i ett skåp i korridoren. Så luras löken att tro vintern har anlänt, så att den börjar göra sig redo till våren och blomningsperioden. Du kan hjälpa löken lite genom att skala av det yttre skalet.

Efter cirka två månader, strax före jul, är amaryllisen redo att blomma igen. Placera den i en kruka eller vas och vänta. Amaryllisen slår ut efter en vecka, men det kan inte garanteras. Chanserna för återkommande blomning är bra, bara du sköter löken väl.

Amaryllis hos Fluwel

Att göra amaryllisar redo att blomma - det er vårt arbete och vår passion. Vi vårdar och förkultiverar lökarna för dig och du kan köpa amaryllisarna hos oss i nätbutiken varje år. Det är förstås mycket enklare än att själv få amaryllisan att blomma mer än en gång.

Amaryllis overhoudenAmaryllis in bloei trekken