Plantera amaryllis

Amaryllis voorbereiding

Amaryllis hör hemma i vardagsrummet. Det är inte en riktig trädgårdslök. Amaryllisen trivs bättre inomhus i det varma vardagsrummet - i kruka eller vas. Vi berättar dig gärna allt om hur du ska göra.

Amaryllis är en lökblomma som är lätt att få att blomma. De blomsterlökar som vi erbjuder i vår webbshop kommer från nederländska växthus. Lökarna förvaras svalt direkt efter skörd så att blomknopparna kan utveckla sig optimalt (se bild). När vi skickar lökarna är de alltså redo att blomma hemma hos dig och kan planteras direkt.

Så planterar man amaryllis: kruka eller vas

Amaryllis vaas

Sätt blomsterlöken i en kruka och fyll på med jord, så att nedre delen av löken är täckt med jord. Halsen skall vara synlig (se bild). Ställ den på en varm plats i vardagsrummet. Jorden bör hållas fuktig liksom vanliga krukväxter. Löken börjar blomma inom sex till åtta veckor, beroende på sort.

 

Amaryllis pot

Amaryllislökar kan också blomma över vatten, utan jord (se bild). Då behöver du en glasvas som håller löken på plats medan rötterna växer ner i vattnet. Vattnet kan missfärgas lite efter några dagar, men det är inget problem - bara byta ut vattnet, skölj rötterna rena och sätt löken tillbaka i vasen. Så kommer vattnet förmodligen förbli klart.

Övervintra amaryllis

Amaryllis planten

Amaryllisen härstammar från Sydamerika. Det är en tropisk växt, så den trivs bäst under varma förhållanden. Den hinner även blomma om den ställs på ett svalt ställe, t.ex. i hallen eller i sovrummet, med det tar längre tid och blommorna blir inte lika vackra. Det är därför bäst att ställa amaryllisen där den trivs (även under vintern) - i det varma vardagsrummet. Se dock till att den inte står för nära en värmare.

 

Amaryllis efter blomning

Notera: det är svårt att få amaryllisen att blomma året därpå. Det första året är du garanterad en härlig blomning. Däremot kan vi inte helt garantera att den kommer att blomma de kommande åren.

 

Amaryllis bloei

Om du ändå vill prova skall du gå igenom följande steg: skär av blomstjälken när växten har blommat färdigt och låt bladen sitta kvar, så de kan fortsätta att växa. Vattna och göd regelbundet med vanlig gödsel till blommande växter. Sluta vattna i september. Ställ krukan frostfritt men svalt i slutet av oktober, exempelvis i källaren. Ta bort eventuella vissna blad. Efter sex till åtta veckor får du börja vattna igen och krukan ska ställas på ett varmt ställe. Växten ska nu behandlas på samma sätt som du gjorde året innan. Amaryllisen får inte planteras om, om inte det är absolut nödvändigt. Om du ändå gör det: gör det försiktigt och se till att rötterna skadas så lite som möjligt.